Poznaj naszych lokalnych dostawców

Małopolska to wyjątkowo bogaty region pod względem warzyw i owoców, a to za sprawą niezwykle zróżnicowanego ukształtowania terenu w naszych okolicach. Dlatego istotne jest dla nas, aby tak różnorodny asortyment pochodził właśnie od lokalnych dostawców.

Wystarczy odwiedzić któryś z miejskich placów targowych, aby doświadczyć jakości podkrakowskich upraw. Ponieważ produkty takie jak owoce czy warzywa występują sezonowo, również w naszym sklepie on-line doświadczą Państwo zmienności wynikających z upływu pór roku. Oferujemy dostęp do tradycyjnie wytwarzanej żywności, bez środków chemicznych czy modyfikacji genetycznych. Doskonale wiemy skąd pochodzi, gdyż budujemy trwałe relacje z rodzinnymi gospodarstwami.



logo-beelemon-poziom_nowe-pdf.jpg

Krakowska piekarnia rzemieślnicza Naiwnie.pl powstała z miłości do tradycyjnej sztuki piekarniczej, wieloletniej pasji i “naiwnego” myślenia, że doskonały chleb potrzebuje tylko trzech składników: wody, mąki i soli, a do tego cierpliwości.
Przyświeca nam idea slowfood i zero waste, nasze produkty powstają powoli, w procesie trwającym do 24 godzin, wedle tradycyjnych zasad na bazie autorskich przepisów i tylko w oparciu o naturalne składniki.
Wszystkie wypieki, nawet słodkie, powstają wyłącznie na własnoręcznie przygotowanym zakwasie pszennym lub żytnim. Magia zakwasu to prawidłowo dobrany rodzaj mąki i wody, we właściwych proporcjach, i odpowiedni balans pomiędzy dzikimi drożdżami a bakteriami kwasu mlekowego oraz idealna temperatura i czas pozwalający na optymalną pracę obu tych składników. Tylko dojrzały zakwas gwarantuje dobrze wyrośnięte i pulchne pieczywo. Fermentacja ciasta na zakwasie trwa dużo dłużej niż na drożdżach, nawet dobę, to jednak, plus użycie naturalnej czystej mąki bez dodatków i stabilizatorów - gwarantuje finalnemu produktowi wyjątkową trwałość, perfekcyjną konsystencję i niepowtarzalny smak. Tylko doskonale znany i kontrolowany na każdym etapie proces powstawania pieczywa, bez chodzenia na skróty, jest warunkiem powstania idealnego i niepowtarzalnego chleba.

naiwnie_001.jpg
naiwnie_002.jpg

Pieczywo klasyczne powstaje tylko z trzech składników: wody, mąki i soli, no i oczywiście zakwasu pszennego lub żytniego. Używamy specjalnie dobranych mąk pochodzących m.in. od regionalnych dostawców. Niczego nie przyspieszamy, każdy chleb wyrasta powoli nawet do 24 godzin na zakwasie, który buduje jego strukturę, dzięki czemu po wypieczeniu pachnie i smakuje jak pieczywo wypiekane przed laty.
Pieczywo na zakwasie, oprócz walorów smakowych, ma niezastąpione walory zdrowotne, bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w chlebie zakwasowym obniżają pH chleba, co pomaga złagodzić fitynian blokujący wchłanianie minerałów, przez co jest ono bardziej pożywne niż to drożdżowe. Jego prebiotyczne i probiotyczne właściwości dodatkowo poprawiają trawienie, a samo pieczywo pełnoziarniste zawiera dużą ilość minerałów, w tym potasu, fosforanu, magnezu i cynku. W stałej ofercie posiadamy chleb pszenny (okrągły i foremkowy), żytni i żytni razowy.

naiwnie_003.jpg

Bajgle - choć zawładnęły świadomością jako produkt kojarzący się z Nowym Jorkiem to wywodzą się z Krakowa, gdzie były tradycyjnym wypiekiem społeczności żydowskiej, sama nazwa jidysz בײגל beygl pochodzi od średnio-wysoko-niemieckiego böugel, oznaczającego okrąg/pierścień. Nasze bajgle wytwarzamy tak jak w XVII w., czyli na zakwasie pszennym. Samo ciasto po uformowaniu i wyrośnięciu jest przed pieczeniem obgotowywane w specjalnym procesie, dzięki czemu niezwykła brązowa skórka pozostaje chrupiąca, a wnętrze zwarte i delikatnie ciągnące. Nasze bajgle występują w wariancie obficie posypanym czarnym i białym sezamem, autorską mieszanką ziaren lub bez dodatków - każdy z naszych bajgli jest idealną podstawą zdrowego śniadania, np. w wydaniu klasycznie nowojorskim: z serkiem i wędzonym łososiem.

naiwnie_004.png

Chleby kombinowane - podstawa pozostaje niezmienna, czyli woda, mąka, sól i oczywiście tylko zakwas pszenny lub żytni, ale do tego tylko naturalne dodatki.
Chleb śniadaniowy powstaje z użyciem dodatkowo naturalnego mleka pełnotłustego, masła, jajek i odrobiny cukru, przez co tak delikatny i odrobinę słodki chleb jest doskonałą podstawą śniadania np. w postaci opiekanych tostów. Dzieci je uwielbiają, a dzięki użyciu naturalnego masła i mleka są również zdrowe.
Chleb śniadaniowy z musli zawiera suszone i kandyzowane owoce tropikalne (chipsy bananowe i kokosowe, kandyzowanego ananasa i papaję, rodzynki i daktyle) a także płatki pszeniczne, owsiane, jęczmienne, prażone, słodowane i pełnoziarniste oraz pestki dyni, orzechy pekan, laskowe i migdały - to prozdrowotna witaminowa bomba, a przy okazji podstawa śniadania na słodko.
Chleb śniadaniowy na kefirze - zakwas powstaje dzięki dzikim drożdżom i bakteriom kwasu mlekowego, Lactobacillus, dzięki bakteriom z tej rodziny powstają też takie produkty jak jogurt czy kefir, będące naturalnymi probiotykami.
W naszym śniadaniowym na naturalnym kefirze ze Skały postanowiliśmy połączyć dobroczynną moc tych mikrobów, które wspólnie odpowiadają za wyrastanie ciasta oraz jego smak i właściwości. Kefir stanowi aż ⅕ gotowego produktu. Polecamy również nasz żytni na zsiadłym mleku.

naiwnie_005.jpg

Wypieki włoskie - bazują na autorskich przepisach nawiązujących do piekarnictwa apenińskiego. Oprócz używania włoskich mąk, takich jak Manitoba czy semolina z pszenicy durum, staramy się by również dodatki takie jak rozmaryn czy oliwki pochodziły z Włoch. Polecamy naszą focaccię , czyli starożytny rzymski płaski chleb (łac. panis focacius), będący podstawą kuchni włoskiej, do którego ciasta dodajemy oliwy i odrobinę więcej soli niż przy klasycznych wypiekach. Występuje ona w wersji z oliwkami i pomidorami oraz oliwkami i rozmarynem. Również nasza bagietka, choć uznawana za symbol Francji, występuje w wariancie włoskim i przygotowywana jest z mąki Manitoba.
Wypieki francuskie - nasza interpretacja jednej z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, czyli tarty (fr. tarte) w wydaniu słonym: Tarta na kruchym spodzie z farszem porowym oraz serem brie oraz jej wariant ze szpinakiem i serem pleśniowym z zieloną pleśnią.

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło