Makaron, mąka, ryż, sól

DIVELLA - MĄKA PRZENNA 0 MANITOBA 1 KG.

DIVELLA - MĄKA PRZENNA 0 MANITOBA 1 KG

Manitoba jest to mąka pszenna wysokiej jakości. Nazywana jest mąka " silną". Nazwa pochodzi od obszaru produkcji, na krtórym ziarna rosną bardzo silne i odporne na zimno - mowa tu o mieście Manitoba, rozległej prowincji Kanady, która z kolei wzięła swoją nazwę od plemienia Indian tam niegdyś zamieszkałego. Obecnie Manitoba jest zdefiniowana jako zbiór wszystkichy mąk z W> 350 niezależnie od obszaru produkcyjnego i odmiany ziaren, z których jest produkowana. Główną cechą tego rodzaju mąki jest duża ilość nierozpuszczalnych białek ( gliadyny i gluteniny ) , które powodują, że łatwiej jest mieszać składniki ciekłe w mieszaninie. Jest to mąka bogata również w skrobię i gluten. Ten z kolei tworzy silną sieć, która utrzymuje powietrze w cieście spulchniając i umożliwiając znaczący wzrost produktu podczas opróbki termincznej; w przypadku makaronu zamiast lepkiego ciasta uzyskujemy formę al dente . Mąka ta powinna być produkowana jedynie z pszenicy durum, dzięki czemu ciasto wyprodukowane z Manitoby będzie bardziej elastyczne i mocne. Ta mąka nadaje się głównie do produkcji makaronu, ale także do niektórych rodzajów pieczywa ( np. francuska bagietka , Panettone i Pandoro ) , długo rosnącej pizzy czy sernika. Idealna również do przygotowania Chapati czy indyjskiego chleba.

Właściwości na 100g produktu:

Energia: 341kcl

Tłuszcze: 1,0g

W tym nasycone kwasym tłuszczowe: 0,2g

Węglowodany: 70,0g

Cukry: 2,0g

Białko: 12,8g

Sól: 0,004g

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło