-
Sklep
- ALKOHOL
- PRODUKTY WŁOSKIE - NOWOŚĆ!
- WŁOSKIE ANTIPASTI
- PRODUKTY REGIONALNE - NOWOŚĆ!
- ZDROWA ŻYWNOŚĆ
- DZIECI
- MIĘSO I WĘDLINY
- NABIAŁ
- PIECZYWO
- WARZYWA, OWOCE, ZIOŁA, GRZYBY
- RYBY
- KISZONKI
- PRZETWORY
- SUCHE
- SŁODYCZE
- PRZEKĄSKI
- PRZYPRAWY
- SYPKIE
- BUDYNIE, GALARETKI, DO PIECZENIA
- BAKALIE I ORZECHY
- OLEJ, OLIWA, OCET
- KAWA I HERBATA
- NAPOJE
- CHEMIA I ARTYKUŁY PRZEMYSŁOWE
- KOSMETYKI
- ZWIERZĘTA
- Harmonogram i rejon dostaw
- o Nas
- Nasi dostawcy
- Promocje
- Nowości
- Kontakt
Zaloguj Utwórz konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Menu
Makaron, mąka, ryż, sól
DIVELLA - MĄKA PRZENNA 0 MANITOBA 1 KG.
DIVELLA - MĄKA PRZENNA 0 MANITOBA 1 KG
Manitoba jest to mąka pszenna wysokiej jakości. Nazywana jest mąka " silną". Nazwa pochodzi od obszaru produkcji, na krtórym ziarna rosną bardzo silne i odporne na zimno - mowa tu o mieście Manitoba, rozległej prowincji Kanady, która z kolei wzięła swoją nazwę od plemienia Indian tam niegdyś zamieszkałego. Obecnie Manitoba jest zdefiniowana jako zbiór wszystkichy mąk z W> 350 niezależnie od obszaru produkcyjnego i odmiany ziaren, z których jest produkowana. Główną cechą tego rodzaju mąki jest duża ilość nierozpuszczalnych białek ( gliadyny i gluteniny ) , które powodują, że łatwiej jest mieszać składniki ciekłe w mieszaninie. Jest to mąka bogata również w skrobię i gluten. Ten z kolei tworzy silną sieć, która utrzymuje powietrze w cieście spulchniając i umożliwiając znaczący wzrost produktu podczas opróbki termincznej; w przypadku makaronu zamiast lepkiego ciasta uzyskujemy formę al dente . Mąka ta powinna być produkowana jedynie z pszenicy durum, dzięki czemu ciasto wyprodukowane z Manitoby będzie bardziej elastyczne i mocne. Ta mąka nadaje się głównie do produkcji makaronu, ale także do niektórych rodzajów pieczywa ( np. francuska bagietka , Panettone i Pandoro ) , długo rosnącej pizzy czy sernika. Idealna również do przygotowania Chapati czy indyjskiego chleba.
Właściwości na 100g produktu:
Energia: 341kcl
Tłuszcze: 1,0g
W tym nasycone kwasym tłuszczowe: 0,2g
Węglowodany: 70,0g
Cukry: 2,0g
Białko: 12,8g
Sól: 0,004g