PREMIUM
Antique 40% 0,7L
Antique 40% 0,7L
Antique Pelinkovac produkowany jest od 1862 roku w ten sam, tradycyjny sposób, według oryginalnej receptury, ze 100% naturalnych składników. Początkiem tego aromatu i smaku jest leżakowanie ziół i przypraw w alkoholu a następnie ten macerat trafia do miedzianych kotłów i jest destylowanych w małych partiach. Delikatność tego procesu jest, bo dziś dzień pielęgnowana co powoduje, że możecie spróbować wyrobu tak bliskiego swym początkom.
Smakuje najlepiej dobrze schłodzony, uzupełniony lodem oraz plasterkiem cytrusa: cytryny lub pomarańczy. Poza aspektem trawiennym może być on też świetnym pobudzeniem jako dodatek do porannej kawy lub wyciszeniem po ciężkim dniu.
Oryginalna, niezmieniona receptura pochodząca z 1862 roku. Pieczołowicie przechowywana w tajemnicy i przekazywana z pokolenia na pokolenie od momentu powstania firmy Badel. Twórcą tej receptury był Franjo Pokorny, chorwacki kupiec i założyciel Badel 1862. Początkowo likier ten był dostępny tylko w aptekach jako „tonic na żołądek” by nieść ulgę w problemach żołądkowych. Ten „lek” bardzo szybko zyskał sławę i rozgłos nawet na dworach wiedeńskich i francuskich gdzie Franjo został wyłącznym dostawcą nalewek ziołowych. Sława rosła a wraz z nią obecność Antique na całym świecie – ponoć likier był dostępny nawet w Ameryce. Receptura, według której wyprodukowano Badel Antique Pelinkovac, jest najstarszą i dobrze zachowaną recepturą w archiwum Badel 1862, zawiera nieodzowny piołun, a oryginalna butelka, w której sprzedawany jest produkt, jest nadal przechowywana w Muzeum Miasta Zagrzeb.
Antique Pelinkovac produkowany jest od 1862 roku w ten sam, tradycyjny sposób, według oryginalnej receptury, ze 100% naturalnych składników. Początkiem tego aromatu i smaku jest leżakowanie ziół i przypraw w alkoholu a następnie ten macerat trafia do miedzianych kotłów i jest destylowanych w małych partiach. Delikatność tego procesu jest, bo dziś dzień pielęgnowana co powoduje, że możecie spróbować wyrobu tak bliskiego swym początkom.
Smakuje najlepiej dobrze schłodzony, uzupełniony lodem oraz plasterkiem cytrusa: cytryny lub pomarańczy. Poza aspektem trawiennym może być on też świetnym pobudzeniem jako dodatek do porannej kawy lub wyciszeniem po ciężkim dniu.