-
Sklep
- ALKOHOL
- PRODUKTY WŁOSKIE - NOWOŚĆ!
- WŁOSKIE ANTIPASTI
- PRODUKTY REGIONALNE - NOWOŚĆ!
- ZDROWA ŻYWNOŚĆ
- DZIECI
- MIĘSO I WĘDLINY
- NABIAŁ
- PIECZYWO
- WARZYWA, OWOCE, ZIOŁA, GRZYBY
- RYBY
- KISZONKI
- PRZETWORY
- SUCHE
- SŁODYCZE
- PRZEKĄSKI
- PRZYPRAWY
- SYPKIE
- BUDYNIE, GALARETKI, DO PIECZENIA
- BAKALIE I ORZECHY
- OLEJ, OLIWA, OCET
- KAWA I HERBATA
- NAPOJE
- CHEMIA I ARTYKUŁY PRZEMYSŁOWE
- KOSMETYKI
- ZWIERZĘTA
- Harmonogram i rejon dostaw
- o Nas
- Nasi dostawcy
- Promocje
- Nowości
- Kontakt
Zaloguj Utwórz konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Menu
Przetwory warzywne, oliwki, trufle
DELIZIA - OLIWKI ZIELONE DRYLOWANE SŁOIK 1L
DELIZIA - OLIWKI ZIELONE DRYLOWANE SŁOIK 1L
Stosowana do zakąsek, sosów, dań głównych i serów. Oliwki zawierają około 40-60% cennego tłuszczu. Dlatego też są przede wszystkim przerabiane (wraz z pestką) na oliwę. Tylko 10% zebranych oliwek przeznacza się do bezpośredniego zjedzenia. Są bogate w związki mineralne, przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Jedna mała oliwka (ok. 3g) to 3-4 kcal. Oliwki charakteryzują się ostrym, pikantnym smakiem. Mają one szerokie zastosowanie w kuchni wielu krajów europejskich, np. we Włoszech są ważnym składnikiem pizzy, w Hiszpanii - paelli z Walencji, a we Francji dodaje się je do potraw z sałaty. Ponadto oliwki podawane są jako przekąska do aperitifów lub koktajli oraz jako smakowity dodatek do różnych dań z mięs, makaronu i ryżu. Oliwki przeznaczone do bezpośredniego spożycia zrywa się z drzewa jeszcze niedojrzałe (są gorzkie), a następnie poddaje rozmaitym procesom, np. ługowania, fermentacji i utlenianiu. Podczas tych procesów oliwki nabierają "oliwkowej" lub fioletowo czarnej barwy oraz robią się bardziej łagodne w smaku. Oliwki można konserwować używając specjalnej solanki, oliwy, ziół i różnych substancji aromatycznych. Z Hiszpanii pochodzi pomysł nadziewania oliwek. Doskonałe są zielone nadziewane papryką, anchois, migdałami, serem pleśniowym, cytryną, szynką.
Skład: oliwki, papryka, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacze: kwas askorbinowy.