Przetwory warzywne, oliwki, trufle

DELIZIA - KARCZOCHY Z ŁODYGĄ ALLA ROMANA 580ML

DELIZIA - KARCZOCHY Z ŁODYGĄ ALLA ROMANA 580ML

Carciofi con gambo „alla romana” - Karczochy z łodygą „po rzymsku” Delizia 2000 580ml

Karczochy po rzymsku jest to typowe danie kuchni rzymskiej. W Rzymie są przygotowywane w każdym gospodarstwie domowym i serwowane we wszystkich restauracjach wraz z rozpoczęciem wiosny i tym samym sezonu na karczochy. W Rzymie i okolicach jest to danie przygotowywane z karczochów odmiany romanesco , zebranych w okresie od lutego do kwietnia w nadmorskim regionie północno-zachodniej części Rzymu , między Ladispoli i Civitavecchia . Są czyszczone ostrym nożem , są wycinane wszystkie twarde liście i ciernie. Tylko kilka centymetrów łodygi pozostaje, natomiast reszta jest czyszczona , krojona na kawałki i gotowana z karczochami . Karczochy są zanurzane na kilka minut w wodzie z sokiem z cytryny, następnie są faszerowane mieszaniną z pietruszki, mięty , czosnku , soli i pieprzu . Na sam koniec wszystkie karczochy umieszczane są w głębokiej patelni łodygą do góry. Podczas smażenia dodaje się również olej i wino, pieprz oraz sól. Można jeść je na ciepło, ale również w temperaturze pokojowej.

 Skład: karczochy(min. 60%), oliwa z oliwek(min. 16%), woda, pietruszka, sól, czosnek, pieprz, regulator kwasowości-kwas cytrynowy. Przeznaczenie: idealne jako przystawka.

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło