-
Sklep
- ALKOHOL
- PRODUKTY WŁOSKIE - NOWOŚĆ!
- WŁOSKIE ANTIPASTI
- PRODUKTY REGIONALNE - NOWOŚĆ!
- ZDROWA ŻYWNOŚĆ
- DZIECI
- MIĘSO I WĘDLINY
- NABIAŁ
- PIECZYWO
- WARZYWA, OWOCE, ZIOŁA, GRZYBY
- RYBY
- KISZONKI
- PRZETWORY
- SUCHE
- SŁODYCZE
- PRZEKĄSKI
- PRZYPRAWY
- SYPKIE
- BUDYNIE, GALARETKI, DO PIECZENIA
- BAKALIE I ORZECHY
- OLEJ, OLIWA, OCET
- KAWA I HERBATA
- NAPOJE
- CHEMIA I ARTYKUŁY PRZEMYSŁOWE
- KOSMETYKI
- ZWIERZĘTA
- Harmonogram i rejon dostaw
- o Nas
- Nasi dostawcy
- Promocje
- Nowości
- Kontakt
Zaloguj Utwórz konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Menu
Przetwory warzywne, oliwki, trufle
DELIZIA - KARCZOCHY Z ŁODYGĄ ALLA ROMANA 580ML
DELIZIA - KARCZOCHY Z ŁODYGĄ ALLA ROMANA 580ML
Carciofi con gambo „alla romana” - Karczochy z łodygą „po rzymsku” Delizia 2000 580ml
Karczochy po rzymsku jest to typowe danie kuchni rzymskiej. W Rzymie są przygotowywane w każdym gospodarstwie domowym i serwowane we wszystkich restauracjach wraz z rozpoczęciem wiosny i tym samym sezonu na karczochy. W Rzymie i okolicach jest to danie przygotowywane z karczochów odmiany romanesco , zebranych w okresie od lutego do kwietnia w nadmorskim regionie północno-zachodniej części Rzymu , między Ladispoli i Civitavecchia . Są czyszczone ostrym nożem , są wycinane wszystkie twarde liście i ciernie. Tylko kilka centymetrów łodygi pozostaje, natomiast reszta jest czyszczona , krojona na kawałki i gotowana z karczochami . Karczochy są zanurzane na kilka minut w wodzie z sokiem z cytryny, następnie są faszerowane mieszaniną z pietruszki, mięty , czosnku , soli i pieprzu . Na sam koniec wszystkie karczochy umieszczane są w głębokiej patelni łodygą do góry. Podczas smażenia dodaje się również olej i wino, pieprz oraz sól. Można jeść je na ciepło, ale również w temperaturze pokojowej.
Skład: karczochy(min. 60%), oliwa z oliwek(min. 16%), woda, pietruszka, sól, czosnek, pieprz, regulator kwasowości-kwas cytrynowy. Przeznaczenie: idealne jako przystawka.