
Chleb
BREAKING BREAD - CHLEB PSZENNY MIESZANY.
BREAKING BREAD - CHLEB PSZENNY MIESZANY
W KAŻDNYM DNIU JEST PODAWANY INNY RODZAJ CHLEBA:
ŚRODA - PSZENNO ŻYTNI
CZWARTEK - PSZENNO ORKISZOWY
PIĄTEK - PSZENNY Z PŁASKURKĄ
SOBOTA - PSZENNY Z SAMOPSZĄ
WAGA: OK. 700 G
1. Pszenno żytni
skład:
mąka pszenna 750 - około 70%
mąka żytnia razowa 2000 - około 30%
woda
sól
zakwas pszenny
Chleb pszenny z dodatkiem żytniej mąki razowej, z nieco mniejszymi “dziurkami” w
miękiszu i wyraźniejszym lecz wciąż delikatnym smakiem i chrupiącą skórką. Idealny dla
osób, które lubią smak żytniej mąki, jednak chleby w 100% żytnie są dla nich za ciężkie.
Wyrabiany i formowany ręcznie, wyrastający przez około 18h w zimnej, nocnej fermentacji.
2. Pszenno orkiszowy
skład:
mąka pszenna 750 - około 70%
mąka orkiszowa razowa 2000 - około 30%
woda
sól
zakwas pszenny
Chleb o lekko zbożowym posmaku, z delikatnym miękiszem i chrupiącą skórką. Orkisz
przyczynia się do poprawy przemiany materii, pomaga obniżyć cholesterol, a nawet pobudza
działanie układu odpornościowego. Wyrabiany i formowany ręcznie, wyrastający przez około
18h w zimnej, nocnej fermentacji.
Orkisz 100%
3.Pszenny z płaskurką
skład:
mąka pszenna 750 - około 70%
mąka płaskurka razowa 1850 - około 30%
woda
sól
zakwas pszenny
Mąka z płaskurki dodaje chlebowi piękny zbożowy zapach i lekko orzechowy posmak.
Miękisz charakteryzuje się mniejszą porowatością- tzw mniejsze dziurki ;). Skórka
przyjemnie chrupie, a chleb dzięki dodatkowi tej mąki nabiera jeszcze lepszych właściwości
zdrowotnych. Mąka z płaskurki w porównaniu do zwykłej mąki pszennej zawiera znacznie
więcej błonnika oraz składników mineralnych. Płaskurka łagodzi migreny, wspomaga
odchudzanie i leczenie anemii, dodaje energii, a co więcej jest mniej alergiczna niż
tradycyjne gatunki. Dodatkowo pomaga chronić nasz organizm przed chorobami serca i
spowalnia procesy starzenia komórek. Gluten zawarty w tym pradawnym zbożu jest łatwiej
przyswajalny i lekkostrawny.
Wyrabiany i formowany ręcznie, wyrastający przez około 18h w zimnej, nocnej fermentacji.
4. Pszenny z samopszą
- skład:
mąka pszenna 750 - około 70%
mąka samopsza razowa 1850 - około 30%
woda
sól
zakwas pszenny
Samopsza to najstarszy gatunek pszenicy. Chleb z dodatkiem mąki z samopszy
charakteryzuje się mocniejszym, bardziej zbożowo orzechowym posmakiem oraz zapachem.
Jest świetnym rozwiązaniem dla osób ceniących zdrowe nawyki żywieniowe.
Imponująca ilość błonnika zawarta w mące z samopszy wspomaga pracę jelit i daje uczucie
sytości. Gluten zawarty w tym pradawnym zbożu jest łatwiej przyswajalny i lekkostrawny.
Wyrabiany i formowany ręcznie, wyrastający przez około 18h w zimnej, nocnej fermentacji.