Chleb

BREAKING BREAD - CHLEB PSZENNY MIESZANY.

BREAKING BREAD -  CHLEB PSZENNY MIESZANY 

W KAŻDNYM DNIU JEST PODAWANY INNY RODZAJ CHLEBA: 

ŚRODA - PSZENNO ŻYTNI

CZWARTEK - PSZENNO ORKISZOWY

PIĄTEK - PSZENNY Z PŁASKURKĄ

SOBOTA - PSZENNY Z SAMOPSZĄ

WAGA: OK. 700 G

1. Pszenno żytni

 skład:

mąka pszenna 750 - około 70%

mąka żytnia razowa 2000 - około 30%

woda

sól

zakwas pszenny

Chleb pszenny z dodatkiem żytniej mąki razowej, z nieco mniejszymi “dziurkami” w

miękiszu i wyraźniejszym lecz wciąż delikatnym smakiem i chrupiącą skórką. Idealny dla

osób, które lubią smak żytniej mąki, jednak chleby w 100% żytnie są dla nich za ciężkie.

Wyrabiany i formowany ręcznie, wyrastający przez około 18h w zimnej, nocnej fermentacji.

2. Pszenno orkiszowy

 skład:

mąka pszenna 750 - około 70%

mąka orkiszowa razowa 2000 - około 30%

woda

sól

zakwas pszenny

Chleb o lekko zbożowym posmaku, z delikatnym miękiszem i chrupiącą skórką. Orkisz

przyczynia się do poprawy przemiany materii, pomaga obniżyć cholesterol, a nawet pobudza

działanie układu odpornościowego. Wyrabiany i formowany ręcznie, wyrastający przez około

18h w zimnej, nocnej fermentacji.

Orkisz 100%

3.Pszenny z płaskurką

 skład:

mąka pszenna 750 - około 70%

mąka płaskurka razowa 1850 - około 30%

woda

sól

zakwas pszenny

Mąka z płaskurki dodaje chlebowi piękny zbożowy zapach i lekko orzechowy posmak.

Miękisz charakteryzuje się mniejszą porowatością- tzw mniejsze dziurki ;). Skórka

przyjemnie chrupie, a chleb dzięki dodatkowi tej mąki nabiera jeszcze lepszych właściwości

zdrowotnych. Mąka z płaskurki w porównaniu do zwykłej mąki pszennej zawiera znacznie

więcej błonnika oraz składników mineralnych. Płaskurka łagodzi migreny, wspomaga

odchudzanie i leczenie anemii, dodaje energii, a co więcej jest mniej alergiczna niż

tradycyjne gatunki. Dodatkowo pomaga chronić nasz organizm przed chorobami serca i

spowalnia procesy starzenia komórek. Gluten zawarty w tym pradawnym zbożu jest łatwiej

przyswajalny i lekkostrawny.

Wyrabiany i formowany ręcznie, wyrastający przez około 18h w zimnej, nocnej fermentacji.

4. Pszenny z samopszą

- skład:

mąka pszenna 750 - około 70%

mąka samopsza razowa 1850 - około 30%

woda

sól

zakwas pszenny

Samopsza to najstarszy gatunek pszenicy. Chleb z dodatkiem mąki z samopszy

charakteryzuje się mocniejszym, bardziej zbożowo orzechowym posmakiem oraz zapachem.

Jest świetnym rozwiązaniem dla osób ceniących zdrowe nawyki żywieniowe.

Imponująca ilość błonnika zawarta w mące z samopszy wspomaga pracę jelit i daje uczucie

sytości. Gluten zawarty w tym pradawnym zbożu jest łatwiej przyswajalny i lekkostrawny.

Wyrabiany i formowany ręcznie, wyrastający przez około 18h w zimnej, nocnej fermentacji.

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło